Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zajímavosti

Příspěvky

Náš nový klient Anglický buldok

16. 1. 2021

img_0834.jpg

 

Mainská mývalí kočka

16. 1. 2021

Oblíbené plemeno Mainská mývalí kočka 

img_1114.jpg

 

Koronavirus a zvířata

17. 9. 2020

V souvislosti s aktuální pandemií onemocnění novým koronavirem (COVID - 19) se objevují dotazy na možné šíření viru zvířaty či prostřednictvím potravin.

Dle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE)

neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru.

Zvířata sice jsou pravděpodobným původním zdrojem viru, ale v současné době se dle všech známých informací virus šíří pouze z člověk na člověka.

Situaci pečlivě monitoruje také Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Podle jeho aktuálního vyjádření v současné době neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly pravděpodobným zdrojem či cestou přenosu viru.

4e48ef23-9b5c-4baa-a1c9-5b03b3fa00b3.jpg

 

Cestování se zvířaty

27. 12. 2016

 Cestování se zvířaty           

                                                 

Do ostatních členských států EU (vyjma Velké Británie, Irska, Švédska a Malty).

Musí být splněny tyto požadavky:

1. pas (Pas zvířete v zájmovém chovu - je to jednotný doklad platný ve všech členských státech Evropské unie. Pas je označen kódem země - pro ČR písmena CZ - a pořadovým číslem přiděleným Státní veterinární správou ČR.Chovatel pas získá u schváleného soukromého veterinárního lékaře.)

2.identifikace zvířete mikročipem (Od 2. července 2011 musí být psi, kočky a fretky označeni mikročipem. Označení mikročipem provádí soukromý veterinární lékař. K označení je možné použít pouze mikročipy splňující ISO normy.)

3.očkování proti vzteklině (zvířata musí být očkována od 3 měsíců stáří. Toto očkování provádí soukromý veterinární lékař v souladu s vakcinačním schématem dané očkovací látky. Očkování se stává platným 21 dnů po vakcinaci, při očkování musí být zvíře již označeno.)

Členské státy mohou povolit cestování s mláďaty mladšími 3 měsíců, která nejsou očkována proti vzteklině, pokud jsou provázena pasem a od narození pobývala v tomtéž místě aniž by přišla do styku s volně žijícími zvířaty, nebo jsou provázena matkou, na které jsou závislá.

Stejné podmínky platí pro zpětný návrat a dovoz zvířat z těchto evropských států, které nejsou členy EU: Andorra, Chorvatsko, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Švýcarsko, Vatikán

Členské státy, které si stanovily další podmínky: Finsko - ošetření proti echinokokóze (Ošetření musí být provedeno a potvrzeno soukromým veterinárním lékařem. V pasu musí být zaznamenáno datum a hodina ošetření, název přípravku a výrobce. Ošetření musí být provedené ne více než 30 dní před vstupem do země, do pasu musí být zaznamenána také dávka přípravku.)

Do Velké Británie, Irska, Švédska a Malty

Musí být splněny tyto požadavky:

1. pas

2. identifikace zvířete mikročipem

3. očkování proti vzteklině

4. ošetření proti echinokokóze ( Ošetření přípravkem obsahujícím praziquantel, 24 - 48 hodin před vstupem do země. Ošetření musí být provedeno a potvrzeno soukromým veterinárním lékařem. V pasu musí být zaznamenáno datum a hodina ošetření, název přípravku a výrobce.) Neplatí pro Švédsko.

5. ošetření proti klíšťatům (Ošetření 24 - 48 hodin před vstupem do země - k ošetření nelze použít obojek proti klíšťatům. Ošetření musí být provedeno a potvrzeno soukromým veterinárním lékařem. V pasu musí být zaznamenáno datum a hodina ošetření, název přípravku a výrobce.) Neplatí pro Švédsko.

 

Ztratil se Vám mazlíček ???

27. 12. 2016

Chlupáčům na útěku na stopě

Letní sezóna se vyznačovala rapidně zvýšeným počtem ztracených pejsků o dovolených, vystřídalo ji o trochu klidnější podzimní období a s přicházejícím adventem budeme muset být o to více obezřetní. Čísla ztracených zvířat se opět zvedají. Následky pro zvířecí tuláky mohou být přitom za chladného počasí fatální. Zvláště pro menší plemena, která jsou zvyklá jen na klimatickou pohodu vytápěného obydlí. ...