Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ztratil se Vám mazlíček ???

27. 12. 2016

Chlupáčům na útěku na stopě

Letní sezóna se vyznačovala rapidně zvýšeným počtem ztracených pejsků o dovolených, vystřídalo ji o trochu klidnější podzimní období a s přicházejícím adventem budeme muset být o to více obezřetní. Čísla ztracených zvířat se opět zvedají. Následky pro zvířecí tuláky mohou být přitom za chladného počasí fatální. Zvláště pro menší plemena, která jsou zvyklá jen na klimatickou pohodu vytápěného obydlí.

Na dovolené

Psí přítel se dnes již vyskytuje zhruba v polovině českých domácností. Před cestamiho dáváme často hlídat rodině, nebo známým, případně ho bereme s sebou. Tuto možnost volí čím dál tím víc lidí. Trendy v turistice nám vycházejí vstříc a přibývá možností ubytování, které jsou „dogfriendly“. Avšak právě neznámé prostředí není pro našeho psa bez rizika. Když kolem nás radostně na volno krouží a vstřebává nadšeně všechny ty nové pachy, těžko odhadneme, kdy ho něco zaujme přespříliš. Najednou je pryč a my přemýšlíme, jak moc je to vážné. Kupodivu je v tomto případě velká šance, že to dopadne dobře. Až nové vzrušení opadne, nejspíš se pokusí vrátit. Důležité je, že není vyděšený.„Chcete-li zvýšit šanci na radostné setkání, setrvejte alespoň dvě hodiny na místě, kde jste se rozešli. A když už musíte odejít, nechte mu tam nějakou svou věc s vaším pachem, aby věděl, že je tam správně, až se vrátí,“ říká Aneta Sobotková z neziskové organizace Psí detektiv. Označené místo pak chodíme kontrolovat. Vyplatí se také uvědomit lidi v nejbližším okolí. Ti jinak, i kdyby ho zahlédli, byl by pro ně neznámý.

Infobox:           Zvýšené počty ztracených psů o dovolených

Na počtech zaregistrovaných ztracených zvířat v Psím detektivu vidíme letosvýrazný procentuální nárůst oproti průměru v čase dovolených:       

  • květen           + 26%
  • červen            + 36%
  • červenec        + 44%
  • srpen             + 55%
  • září                + 33%

Nemilé komplikace

Velké trampoty při ztrátě pejska ale hrozí,pokud se přitom vyděsí. V přírodě to může způsobit například setkání s divočákem. „Na procházce v lese nás napadla prasnice. Utekli jsme ještě s dalšími dvěma pejsky, třetí se nám bohužel ztratil,“ vypráví svůj smutný příběh majitelka Bibi – fenky francouzského buldočka. Později se bohužel ukázalo, že Bibi setkání s prasetem nepřežila. I když to pejsek neodnese bezprostředním zraněním, většinou zpanikaří a může pak uběhnout spoustu kilometrů. Ke všemu bývá dezorientovaný. „Psí panika je jednou z nejčastějších příčin smutných konců. Vylekané zvíře se pak snadno nechá přejet,“ říká Michaela Chudobová z týmu Psího detektiva o srážkách psů s auty a vlaky.

Další neblahou příčinou psího zděšení je bouřka s blesky, střelba,práskání dělobuchů apod. Počínaje 5. prosincem, kdy odrostlejší děti číhají s třaskavými kuličkami na čerty, nastávají pejskům po klidnějším podzimním období opět krušné časy a ztrát znovu rapidně přibývá. Touto dobou ale navíc hrozí podchlazení.Při každé ztrátě obecně platí, že čím dříve jednáme, tím větší je úspěšnost na opětovné šťastné shledání. „Naše zkušenosti ukazují, že jednáte-li do dvou dnů od ztráty, je šance na nalezení 80% a v prvních hodinách je dokonce ještě vyšší,“ říká Aneta Sobotková z Psího detektiva.

Infobox:           Když se vám ztratí pes:

  • Zkuste zachovat klid a využít nejprve vlastní potenciál (např. povolejte rodinu a přátele a projděte okolí, vyptejte se na hárající se fenky apod.)
  • Informujte o ztrátě městskou a státní policii, městské úřady a starosty (poproste o vyhlášení rozhlasem).
  • Zavolejte do okolních útulků a uvědomte veterináře.
  • Rozvěste letáčky (opatřete je fotkou a popisem zvířete včetně jeho zvláštností, jménem pejska, vašimi kontaktními údaji, místem ztráty, případně informacemi o odměně pro nálezce).
  • Jestliže zvíře nenajdete do několika hodin, vyplatí se obrátit na Psího detektiva, který má v provozu 24 hodin denně hot-linku 602 740 974. Zde se vám nabízí ještě řada dalších možností.

Být o krok dopředu

Některé nebezpečné situace předem nevymyslíme, jiné můžeme předvídat a předem se na ně připravit. Víme-li, že záhy proběhne místní ohňostroj a náš pejsek na výbuchy špatně reaguje, vezmeme ho domů nebo ho aspoň zavřeme do kotce, odkud se špatně utíká. Základem je mít opravdu dobře zajištěnou zahradu. „Lidé si neumí představit, jak stres na psa může zapůsobit, kolik adrenalinu je ve hře. Pak se moc diví, že jim pejsek přeskočil dvoumetrový plot jako nic a je pryč,“ říká Aneta Sobotková ze Psího detektiva.

Preventivně můžeme myslet i na to, aby byl náš pejsek případně dobře identifikovatelný. Nejsnadnější je pořízení obojku s identifikačním prvkem. Může to být psí známka.  Komu vadí, že cinká, může koupit obojek se speciálním pouzdrem na adresu a kontakty. Na obojek si můžemetaké nechat  vyšít jméno pejska a své telefonní číslo. Další možností je registrace psa spojená buď s tetováním, nebo možná s méně bolestivou metodou – s vložením čipu. Na samotnou registraci pak ale nesmíme zapomenout. „Někteří lidé nechají pejska očipovat, ale už to nedotáhnou do konce a zanést ho do registrů zapomenou. Čip pak k ničemu není,“ mluví o svých zkušenostech s hledáním ztracených psů Michaela Chudobová, která také doporučuje si nechat čip čas od času zkontrolovat. Nemusí být již funkční nebo se vyskytovat na místě, kde ho čekáme. Z vnější strany krku, kam se obvykle aplikuje, se totiž může přesunout níže.

Hárání fenky v okolí už také zamotalo nejednomu majiteli psího milovníka hlavu. Pejsek se rázem třeba změní na hraboše a vůbec – neustálepřekvapuje kreativitou při hledání nových možností k toulkám. Řešením by mohla být kastrace, ale tu řada lidí stále ještě přijímá s rozpaky. Nechceme-li však pejska více použít ke krytí, můžeme mu tím značně ulehčit život. Zeptali jsme se veterinářky Ivany Hantschové z veterinární kliniky v Hradci Králové – Třebeši. „Setkávám se při své praxi s mnoha pejsky, kteří mají v době hárání fenek zažívací potíže, protože lížou chodníky, po kterých se jejich vyvolená prošla. Pádným důvodem pro kastraci psů – samců je ale prevence potíží se zvětšenou prostatou, která se zpravidla objevujekolem sedmého roku života. Pejsek pak močí krev – zaznamenáme to hlavně na sněhu – a může mít i řadu dalších obtíží. Třeba patálií při vylučování a do úzka tvarovaných exkrementů, za které také může stísněný prostor zbytnělé prostaty. Majitel pejska, který se rozhodne pro eliminaci nežádoucího testosteronu, má dvě možnosti. Buď zvolí nákladnější půl roku trvající kůru v tabletách, nebo fyzickou kastraci v narkóze.“

U fenek sice tolik neřešíme útěky, ale kastraci bychom jim mohli u těch nechovných také doporučit. Často jim tím totiž prodloužíme život, protože operace je tu účinnou prevencí falešné březosti a rakoviny mléčné žlázy, dělohy nebo vaječníků. Musí se ale provést do 6 měsíců života. Fenka se pak nehárá a netrpí falešnou březostí, která často stojí za nechtěnými novotvary. Někteří majitelé se v tomto případě bojí tloustnutí zvířete a inkontinence. Veterinářka Ivana Hantschová k tomu říká: „Problémy s inkontinencí má v průměru 0,1% fenek po 10. roce života. Jenomže v tomto čísle jsou zahrnuty i takové, které žádnou kastraci neprodělaly. Chybějící estrogen skutečně může způsobit určitou náchylnost k tloustnutí. Je to podobné jako u žen v menopauze. Je pak na majiteli pejska, aby tomu předešel, upravil mu stravování a zajistil mu dostatek pohybu.“

Konec dobrý všechno dobré

Nic snad nepotěší tolik, jako když psí útěk dopadne dobře a my máme svého miláčka zase doma. Třeba fenka německého ovčáka Enny se našla po čtyřech dnech díky e-mailové službě Psího detektiva. Ti přes svou obsáhlou databázi oslovilyútulky, obecní úřady, starosty, veterináře, policii, myslivce, zverimexy, psí hotely a salóny, cvičiště, chovatelské stanice a stovky přihlášených dobrovolníků. Starosta byl v případu Enny kontaktován veterinářem a na základě předešlého e-mailu poznal, že je to ona.

Psí detektiv slaví v listopadu třetí výročí působnosti. Za tu dobu se tu starali již o tři a půl tisíce ztracených zvířat – z toho zhruba dva a půl tisíce psů, dále koček, ptáků, fretek, želv a plazů. Zvířata registrovaná v prvních hodinách po ztrátě se v drtivé většině případů našla. Za dobu existence tu ale evidují také na třista třicet pejsků, kteří nebyli nalezeni živí a jsou už někde v psím nebi. 

Čím dál důmyslnější pátrací  metody ale zvyšují psím tulákům šanci, že se opět najdou. V Psím detektivovi zavádějí od příštího roku novou službu dvou opravdových čtyřnohých psích detektivů schopných vystopovat ztraceného psího kolegu. Nová metoda byla nazvaná pettrailing. V tomto ohledu jde o evropské prvenství. Psí detektiv se inspiroval hledáním lidí v rámci tzv. mantrailingu a rozjel speciální psí výcvik. Tým spolupracuje s akademií IBHA (International Bloodhound Academy), která prosazuje nové metody stopařské práce u služebních psů. Ti mají být nasazeni v záchranném systémurepubliky a užíváni rovněž pro práci u Policie u nása na Slovensku. Psí detektiv vycvičil první dva psy ve spolupráci s instruktorem IBHA Lubošem Satorou. Aneta Sobotková z Psího detektiva k tomu říká: „Pátrání touto metodou je pro nás pilotním projektem. Máme radost, když se podaří tuláka vystopovat, ale uvědomujeme si i limity takové metody. Pachová stopa by pokud možno neměla být starší než šest hodin a pro napachování našeho pátrače bychom potřebovali dostat naprosto čistý pach hledaného zvířete – třeba deku z pelíšku apod. Jednou jsme se například až dodatečně dozvěděli, že nám majitelka sice předložila povlak z psího pelíšku, ale ten mezitím již ležel hodiny v koši na špinavé prádlo a obsahoval tak pachy i ostatních členů domácnosti. Naši pátrači pak byli zmatení,“ vysvětluje Aneta Sobotková, která se na výcvikuv Psím detektivu podílí.

Infobox:           Pátrací metody profesionálů, v našem případě Psího detektiva:

  • Okamžité rozeslání sms a e-mailů do celého okresu

(možné oslovení až 4 miliónů lidí – pomoc s tvorbou letáčků a sdílením na facebooku)

  • Pátrací letáky bleskově na všech významných nástěnkách
  • Pátrání na místě ztráty – sběr a vyhodnocení stop, rozvěšení letáčků, vyhlášení v místních rozhlasech
  • Nasazení pátracího letadla s detektivem s výkonným dalekohledem
  • Pettrailing – hledání ztraceného psího kolegy v terénu pomocí pachových stop

Adventní čas se blíží. Přinese s sebou určitě krásné chvíle v teple rodinného krbu a vedle všech uzávěrek, nákupů a úklidu snad i trochu času na vnitřní usebrání a bilancování. A pravděpodobně i více času na radostné procházky s našimi chlupatými miláčky v možná v již zasněžené přírodě. Přejeme vám k tomu za redakci Psích kusů i společnosti Psího detektiva, kterou jsme navštívili, vše dobré, a připomínáme: Udělejme vše, co se udělat dá, aby s námi naši chlupatí kamarádi přes všechno třaskavé veselí zůstali v klidu a pohodě doma a my jsme služby Psího detektiva ani nikoho dalšího nepotřebovali.

 Chlupáčům na útěku na stopě

Letní sezóna se vyznačovala rapidně zvýšeným počtem ztracených pejsků o dovolených, vystřídalo ji o trochu klidnější podzimní období a s přicházejícím adventem budeme muset být o to více obezřetní. Čísla ztracených zvířat se opět zvedají. Následky pro zvířecí tuláky mohou být přitom za chladného počasí fatální. Zvláště pro menší plemena, která jsou zvyklá jen na klimatickou pohodu vytápěného obydlí.

Na dovolené

Psí přítel se dnes již vyskytuje zhruba v polovině českých domácností. Před cestamiho dáváme často hlídat rodině, nebo známým, případně ho bereme s sebou. Tuto možnost volí čím dál tím víc lidí. Trendy v turistice nám vycházejí vstříc a přibývá možností ubytování, které jsou „dogfriendly“. Avšak právě neznámé prostředí není pro našeho psa bez rizika. Když kolem nás radostně na volno krouží a vstřebává nadšeně všechny ty nové pachy, těžko odhadneme, kdy ho něco zaujme přespříliš. Najednou je pryč a my přemýšlíme, jak moc je to vážné. Kupodivu je v tomto případě velká šance, že to dopadne dobře. Až nové vzrušení opadne, nejspíš se pokusí vrátit. Důležité je, že není vyděšený.„Chcete-li zvýšit šanci na radostné setkání, setrvejte alespoň dvě hodiny na místě, kde jste se rozešli. A když už musíte odejít, nechte mu tam nějakou svou věc s vaším pachem, aby věděl, že je tam správně, až se vrátí,“ říká Aneta Sobotková z neziskové organizace Psí detektiv. Označené místo pak chodíme kontrolovat. Vyplatí se také uvědomit lidi v nejbližším okolí. Ti jinak, i kdyby ho zahlédli, byl by pro ně neznámý.

Infobox:           Zvýšené počty ztracených psů o dovolených

Na počtech zaregistrovaných ztracených zvířat v Psím detektivu vidíme letosvýrazný procentuální nárůst oproti průměru v čase dovolených:       

  • květen           + 26%
  • červen            + 36%
  • červenec        + 44%
  • srpen             + 55%
  • září                + 33%

Nemilé komplikace

Velké trampoty při ztrátě pejska ale hrozí,pokud se přitom vyděsí. V přírodě to může způsobit například setkání s divočákem. „Na procházce v lese nás napadla prasnice. Utekli jsme ještě s dalšími dvěma pejsky, třetí se nám bohužel ztratil,“ vypráví svůj smutný příběh majitelka Bibi – fenky francouzského buldočka. Později se bohužel ukázalo, že Bibi setkání s prasetem nepřežila. I když to pejsek neodnese bezprostředním zraněním, většinou zpanikaří a může pak uběhnout spoustu kilometrů. Ke všemu bývá dezorientovaný. „Psí panika je jednou z nejčastějších příčin smutných konců. Vylekané zvíře se pak snadno nechá přejet,“ říká Michaela Chudobová z týmu Psího detektiva o srážkách psů s auty a vlaky.

Další neblahou příčinou psího zděšení je bouřka s blesky, střelba,práskání dělobuchů apod. Počínaje 5. prosincem, kdy odrostlejší děti číhají s třaskavými kuličkami na čerty, nastávají pejskům po klidnějším podzimním období opět krušné časy a ztrát znovu rapidně přibývá. Touto dobou ale navíc hrozí podchlazení.Při každé ztrátě obecně platí, že čím dříve jednáme, tím větší je úspěšnost na opětovné šťastné shledání. „Naše zkušenosti ukazují, že jednáte-li do dvou dnů od ztráty, je šance na nalezení 80% a v prvních hodinách je dokonce ještě vyšší,“ říká Aneta Sobotková z Psího detektiva.

Infobox:           Když se vám ztratí pes:

  • Zkuste zachovat klid a využít nejprve vlastní potenciál (např. povolejte rodinu a přátele a projděte okolí, vyptejte se na hárající se fenky apod.)
  • Informujte o ztrátě městskou a státní policii, městské úřady a starosty (poproste o vyhlášení rozhlasem).
  • Zavolejte do okolních útulků a uvědomte veterináře.
  • Rozvěste letáčky (opatřete je fotkou a popisem zvířete včetně jeho zvláštností, jménem pejska, vašimi kontaktními údaji, místem ztráty, případně informacemi o odměně pro nálezce).
  • Jestliže zvíře nenajdete do několika hodin, vyplatí se obrátit na Psího detektiva, který má v provozu 24 hodin denně hot-linku 602 740 974. Zde se vám nabízí ještě řada dalších možností.

Být o krok dopředu

Některé nebezpečné situace předem nevymyslíme, jiné můžeme předvídat a předem se na ně připravit. Víme-li, že záhy proběhne místní ohňostroj a náš pejsek na výbuchy špatně reaguje, vezmeme ho domů nebo ho aspoň zavřeme do kotce, odkud se špatně utíká. Základem je mít opravdu dobře zajištěnou zahradu. „Lidé si neumí představit, jak stres na psa může zapůsobit, kolik adrenalinu je ve hře. Pak se moc diví, že jim pejsek přeskočil dvoumetrový plot jako nic a je pryč,“ říká Aneta Sobotková ze Psího detektiva.

Preventivně můžeme myslet i na to, aby byl náš pejsek případně dobře identifikovatelný. Nejsnadnější je pořízení obojku s identifikačním prvkem. Může to být psí známka.  Komu vadí, že cinká, může koupit obojek se speciálním pouzdrem na adresu a kontakty. Na obojek si můžemetaké nechat  vyšít jméno pejska a své telefonní číslo. Další možností je registrace psa spojená buď s tetováním, nebo možná s méně bolestivou metodou – s vložením čipu. Na samotnou registraci pak ale nesmíme zapomenout. „Někteří lidé nechají pejska očipovat, ale už to nedotáhnou do konce a zanést ho do registrů zapomenou. Čip pak k ničemu není,“ mluví o svých zkušenostech s hledáním ztracených psů Michaela Chudobová, která také doporučuje si nechat čip čas od času zkontrolovat. Nemusí být již funkční nebo se vyskytovat na místě, kde ho čekáme. Z vnější strany krku, kam se obvykle aplikuje, se totiž může přesunout níže.

Hárání fenky v okolí už také zamotalo nejednomu majiteli psího milovníka hlavu. Pejsek se rázem třeba změní na hraboše a vůbec – neustálepřekvapuje kreativitou při hledání nových možností k toulkám. Řešením by mohla být kastrace, ale tu řada lidí stále ještě přijímá s rozpaky. Nechceme-li však pejska více použít ke krytí, můžeme mu tím značně ulehčit život. Zeptali jsme se veterinářky Ivany Hantschové z veterinární kliniky v Hradci Králové – Třebeši. „Setkávám se při své praxi s mnoha pejsky, kteří mají v době hárání fenek zažívací potíže, protože lížou chodníky, po kterých se jejich vyvolená prošla. Pádným důvodem pro kastraci psů – samců je ale prevence potíží se zvětšenou prostatou, která se zpravidla objevujekolem sedmého roku života. Pejsek pak močí krev – zaznamenáme to hlavně na sněhu – a může mít i řadu dalších obtíží. Třeba patálií při vylučování ado úzka tvarovaných exkrementů, za které také může stísněný prostor zbytnělé prostaty. Majitel pejska, který se rozhodne pro eliminaci nežádoucího testosteronu, má dvě možnosti. Buď zvolí nákladnější půl roku trvající kůru v tabletách, nebo fyzickou kastraci v narkóze.“

U fenek sice tolik neřešíme útěky, ale kastraci bychom jim mohli u těch nechovných také doporučit. Často jim tím totiž prodloužíme život, protože operace je tu účinnou prevencí falešné březosti a rakoviny mléčné žlázy, dělohy nebo vaječníků. Musí se ale provést do 6 měsíců života. Fenka se pak nehárá a netrpí falešnou březostí, která často stojí za nechtěnými novotvary. Někteří majitelé se v tomto případě bojí tloustnutí zvířete a inkontinence. Veterinářka Ivana Hantschová k tomu říká: „Problémy s inkontinencí má v průměru 0,1% fenek po 10. roce života. Jenomže v tomto čísle jsou zahrnuty i takové, které žádnou kastraci neprodělaly. Chybějící estrogen skutečně může způsobit určitou náchylnost k tloustnutí. Je to podobné jako u žen v menopauze. Je pak na majiteli pejska, aby tomu předešel, upravil mu stravování a zajistil mu dostatek pohybu.“

Konec dobrý všechno dobré

Nic snad nepotěší tolik, jako když psí útěk dopadne dobře a my máme svého miláčka zase doma. Třeba fenka německého ovčáka Enny se našla po čtyřech dnech díky e-mailové službě Psího detektiva. Ti přes svou obsáhlou databázi oslovilyútulky, obecní úřady, starosty, veterináře, policii, myslivce, zverimexy, psí hotely a salóny, cvičiště, chovatelské stanice a stovky přihlášených dobrovolníků. Starosta byl v případu Enny kontaktován veterinářem a na základě předešlého e-mailu poznal, že je to ona.

Psí detektiv slaví v listopadu třetí výročí působnosti. Za tu dobu se tu starali již o tři a půl tisíce ztracených zvířat – z toho zhruba dva a půl tisíce psů, dále koček, ptáků, fretek, želv a plazů. Zvířata registrovaná v prvních hodinách po ztrátě se v drtivé většině případů našla. Za dobu existence tu ale evidují také na třista třicet pejsků, kteří nebyli nalezeni živí a jsou už někde v psím nebi. 

Čím dál důmyslnější pátrací  metody ale zvyšují psím tulákům šanci, že se opět najdou. V Psím detektivovi zavádějí od příštího roku novou službu dvou opravdových čtyřnohých psích detektivů schopných vystopovat ztraceného psího kolegu. Nová metoda byla nazvaná pettrailing. V tomto ohledu jde o evropské prvenství. Psí detektiv se inspiroval hledáním lidí v rámci tzv. mantrailingu a rozjel speciální psí výcvik. Tým spolupracuje s akademií IBHA (International Bloodhound Academy), která prosazuje nové metody stopařské práce u služebních psů. Ti mají být nasazeni v záchranném systémurepubliky a užíváni rovněž pro práci u Policie u nása na Slovensku. Psí detektiv vycvičil první dva psy ve spolupráci s instruktorem IBHA Lubošem Satorou. Aneta Sobotková z Psího detektiva k tomu říká: „Pátrání touto metodou je pro nás pilotním projektem. Máme radost, když se podaří tuláka vystopovat, ale uvědomujeme si i limity takové metody. Pachová stopa by pokud možno neměla být starší než šest hodin a pro napachování našeho pátrače bychom potřebovali dostat naprosto čistý pach hledaného zvířete – třeba deku z pelíšku apod. Jednou jsme se například až dodatečně dozvěděli, že nám majitelka sice předložila povlak z psího pelíšku, ale ten mezitím již ležel hodiny v koši na špinavé prádlo a obsahoval tak pachy i ostatních členů domácnosti. Naši pátrači pak byli zmatení,“ vysvětluje Aneta Sobotková, která se na výcvikuv Psím detektivu podílí.

Infobox:           Pátrací metody profesionálů, v našem případě Psího detektiva:

  • Okamžité rozeslání sms a e-mailů do celého okresu

(možné oslovení až 4 miliónů lidí – pomoc s tvorbou letáčků a sdílením na facebooku)

  • Pátrací letáky bleskově na všech významných nástěnkách
  • Pátrání na místě ztráty – sběr a vyhodnocení stop, rozvěšení letáčků, vyhlášení v místních rozhlasech
  • Nasazení pátracího letadla s detektivem s výkonným dalekohledem
  • Pettrailing – hledání ztraceného psího kolegy v terénu pomocí pachových stop

Adventní čas se blíží. Přinese s sebou určitě krásné chvíle v teple rodinného krbu a vedle všech uzávěrek, nákupů a úklidu snad i trochu času na vnitřní usebrání a bilancování. A pravděpodobně i více času na radostné procházky s našimi chlupatými miláčky v možná v již zasněžené přírodě. Přejeme vám k tomu za redakci Psích kusů i společnosti Psího detektiva, kterou jsme navštívili, vše dobré, a připomínáme: Udělejme vše, co se udělat dá, aby s námi naši chlupatí kamarádi přes všechno třaskavé veselí zůstali v klidu a pohodě doma a my jsme služby Psího detektiva ani nikoho dalšího nepotřebovali.